noder vs figurer

Figurerna är arrangerade på sådant sätt att citronen motsvarar tonen C, dinosaurien tonen D och elefanten tonen E o.s.v. Ända ned i fyraårsåldern kan barn börja spela piano på detta sätt.

Spela piano med Pianolek

Barn som börjar spela piano tycker ofta att de svarta noterna är besvärliga. I Pianolek är noterna därför utbytta mot färgglada figurer från barnens värld. Figurerna är korrekt placerade på notlinjerna, vilket betyder att ditt barn intuitivt lär sig hur noterna fungerar – till exempel att noter går upp och ner, att hoppen mellan tangenterna kan vara stora och små och att figurerna kan ha olika rytm. Med Pianolek kan det gå fortare för ditt barn att lära sig spela piano, med lyckat resultat.

Spela piano med kända barnvisor

Ett annat pedagogiskt trick i Pianolek är de kända visorna. Att spela piano med kända barnvisor är väldigt inspirerande: De kända visorna hjälper ditt barn att få förståelse och känsla för musikens form, riktning och mål, och det blir mycket lättare att rätta sig själv om man spelar fel. Materialet i Pianolek är flexibelt, och man behöver inte följa boken slaviskt. Men det är självfallet så att det är lättare att börja med nivå 1 i boken än till exempel med visorna på nivå 3.

Bjoernen sover

Spela piano: "Björnen sover," Pianolek bok 1

Spela piano_I ett hus vid skogens slut

"I ett hus vid skogens slut,” Pianolek bok 2

På barnens nivå

Barn är öppna för sinnesintryck. Deras värld består av färger, figurer och upplevelser. Det är mindre ofta som de känner sig lockade av svart och vitt. Det är också lättare för dem att se skillnad på en citron och en apa än på två svarta punkter som liknar varandra. Figurerna och de kända visorna hjälper dessutom de föräldrar som inte kan noter att stötta sina barn i spelandet och i utvecklingen.

Pianolekserien består av två böcker

Du behöver inte spela alla visorna i bok 1 innan du börjar med bok 2; det handlar mer om när du känner dig beredd att gå vidare med ditt spelande. Pianolek har tagits fram för barn i åldern 4-10 år och naturligt nog går det mycket snabbare för skolbarn att lära sig spela än för barn i förskoleåldern. Vissa barn är klara att gå vidare med bok 2 redan efter 15 visor.

test-3

Börja spela piano där hemma eller tillsammans med en pianolärare