noder vs figurer

Figurerna är arrangerade på sådant sätt att citronen motsvarar tonen C, dinosaurien tonen D och elefanten tonen E o.s.v. Ända ned i fyraårsåldern kan barn börja spela piano på detta sätt.

Spela piano med Pianolek

Barn som börjar spela piano tycker ofta att de svarta noterna är besvärliga. I Pianolek är noterna därför utbytta mot färgglada figurer från barnens värld. Figurerna är korrekt placerade på notlinjerna, vilket betyder att ditt barn intuitivt lär sig hur noterna fungerar – till exempel att noter går upp och ner, att hoppen mellan tangenterna kan vara stora och små och att figurerna kan ha olika rytm. Med Pianolek kan det gå fortare för ditt barn att lära sig spela piano, med lyckat resultat.

Spela piano med kända barnvisor

Ett annat pedagogiskt trick i Pianolek är de kända visorna. Att spela piano med kända barnvisor är väldigt inspirerande: De kända visorna hjälper ditt barn att få förståelse och känsla för musikens form, riktning och mål, och det blir mycket lättare att rätta sig själv om man spelar fel. Materialet i Pianolek är flexibelt, och man behöver inte följa boken slaviskt. Men det är självfallet så att det är lättare att börja med nivå 1 i boken än till exempel med visorna på nivå 3.

Bjoernen sover

Spela piano: Björnen sover

Laer dig spela piano, Lilla snigel

Det är enkelt att spela piano med båda händerna: En notrad för höger hand och en för vänster hand.

Spela piano med både
höger och vänster hand

I Pianolek spelar barnet bara melodin, men visorna är indelade så att man växelvis spelar med höger och vänster hand. Ambitionen är att vänster hand ska bli smidig och vältränad redan från början. Samtidigt är det här ett väldigt enkelt sätt att lära sig, så alla kan följa med.

Ditt barn tränar sin musikalitet och lär sig förstå känslorna i musiken

Det finns musikaliska lekar till visorna. I lekarna får barnet en förståelse för att musik handlar om mer än att bara trycka på rätt tangent, och att musik också är fantasi, historieberättande och musikaliska uttryckssätt, t.ex. att spela starkt eller svagt, ilsket eller glatt o.s.v.

test-3

Börja spela piano där hemma eller tillsammans med en pianolärare