Vad du lär dig i bok 2
Bok 2 tar över där bok 1 slutar. Du behöver inte spela alla visorna i första boken innan du börjar med den andra; det handlar mer om din lust att utveckla ditt spelande.
Spela med båda händerna samtidigt
I bok 2 lär du dig att spela med båda händerna samtidigt, och då börjar det låta riktigt bra om spelandet. Det betyder att du lär dig att spela efter två notrader. Till den översta raden använder du höger hand, och till den nedersta raden vänster hand. När du spelar med två händer samtidigt blir det riktigt roligt att spela; du känner att nu händer det verkligen något.
Du lär dig bastonerna
I bok 2 används samma figurer som i bok 1, men i bok 2 får du också lära dig bastonerna, och det är både roligt och värdefullt för ditt spelande. Du lär dig snabbt de nya figurerna (från citron ned till gris) eftersom du redan känner till hur det fungerar. Och du tycker säkert att det är kul också att kunna använda boll, blomma och cirkustält när du spelar.
Kända visor som pedagogiskt trick
Kända visor är motiverande i sig, och den här videon bjuder på en levande repertoarlista, med bokens 28 visor. Visorna är indelade i tre nivåer, och din spelförmåga utvecklas hela tiden. I videon nynnar bokens författare, Pernille Holm Kofod, första raden i varje visa, så att du kommer ihåg hur visan låter. Du startar kanske på sidan 1 med I ett hus vid skogens slut och så avslutar du kanske med att spela Jag är en liten mört med bluesbasgång, eller Mamma Mia.
För att komma åt YouTube, klicka på en knapp nedan. Observera att data kommer att delas med tredje part.
Mer informationMusikaliska uppgifter
Till visorna hör ett kapitel med uppgifter som bygger broar mellan figurerna och de traditionella noterna, fortfarande under mottot ”Kul och lekande lätt!”
Uppgifterna i bok 2 kan till exempel vara rebusar, där figurer kopplas ihop med tonernas namn, eller uppgifter som går ut på att du ska hitta den not som passar till en viss figur. Dessutom blir det rytmlekar och fanfarer.
Övergången till den traditionella notvärlden är inte svår, för du är ju redan van vid notsystemens grafik. Dessutom är dina händer vana vid pianot; du är ju inte nybörjare längre.
Hemma och i musikskolan
Bok 2 används av både barn och vuxna, i hemmet såväl som i musikskolan. Pianolek används också av skolor och fritidsverksamheter. Materialet är flexibelt och du behöver inte följa boken slaviskt. Men givetvis är det lättare att börja med nivå 1 än med visorna på nivå 3.