Vad du lär dig i bok 2

Bok 2 tar över där bok 1 slutar. Du behöver inte spela alla visorna i första boken innan du börjar med den andra; det handlar mer om din lust att utveckla ditt spelande.

Lilla Ludde

Spela med båda händerna samtidigt

I bok 2 lär du dig att spela med båda händerna samtidigt, och då börjar det låta riktigt bra om spelandet. Det betyder att du lär dig att spela efter två notrader. Till den översta raden använder du höger hand, och till den nedersta raden vänster hand. Att kunna spela med två händer samtidigt är ju också roligare än att bara kunna spela melodin.

Du lär dig bastonerna

I bok 2 används samma figurer som i bok 1, men i bok 2 får du också lära dig bastonerna, och det är både roligt och värdefullt för ditt spelande. Du lär dig snabbt de nya figurerna (från citron ned till gris) eftersom du redan känner till hur det fungerar. Och du tycker säkert att det är kul att kunna använda boll, blomma och cirkustält när du spelar.

Tangentremsa SE 2017

Kända visor som pedagogiskt trick

Även bok 2 består av kända visor. Både barn och vuxna får inspiration av att spela visor som de känner igen, och spelförmågan utvecklas rejält med hjälp av bokens 28 visor. Du startar kanske på sidan 1 med I ett hus vid skogens slut och så avslutar du kanske med att spela Jag är en liten mört med bluesbasgång, eller Mamma Mia.

Du kaere lille snickerbo
Uppgifter2
Uppgifter3

Bok 2 bygger broar mellan figurer och noter

Till visorna hör ett kapitel med uppgifter som bygger broar mellan figurerna och de traditionella noterna, fortfarande under mottot ”Kul och lekande lätt!”

Övergången till den traditionella notvärlden är inte svår, för du är ju redan van vid notsystemens grafik. Dessutom är dina händer vana vid pianot; du är ju inte nybörjare längre. På nivå 3 i bok 2 spelar du arrangemang som kräver vissa färdigheter.

Uppgifterna i bok 2 kan till exempel vara rebusar, där figurer kopplas ihop med tonernas namn, eller uppgifter som går ut på att du ska hitta den not som passar till en viss figur. Dessutom blir det rytmlekar och fanfarer.

Bok 2 kan användas både hemma och tillsammans med en musiklärare

Inlaeringstrappa_2020